Om Mjöd

Mjöd är en alkoholhaltig dryck som druckits sedan urminnes tider i Norden och andra delar av världen. Äkta traditionellt mjöd baseras enbart på honung, jäst och vatten, men det är även vanligt förekommande att krydda mjöd med olika sorters bär, frukter och kryddväxter. Vilken typ av honung som används är helt avgörande för mjödets smak och karaktär, liksom valet av druvor och odlingsplats är avgörande för smaken och karaktären hos ett vin.  

Många har säkert uppfattningen att mjöd är än sorts skummande malthaltig dryck som dracks ur horn under både vikingatid och medeltid. Sanningen är att mjöd är en stilla dryck som mer kan liknas vid ett vitt vin än ett öl. Även om mjöd inte liknar varesig öl eller vin i sin helhet, utan smakar just mjöd.  

Under vikingatiden var mjöd en exklusiv dryck som avnjöts av hövitsmän, kungar och jarlar och som ofta användes som en fin offergåva till asagudarna under bl.a. midvinterblot och midsommarblot. Stora mängder honung krävs för att brygga ett mjöd och det är inte svårt att tänka sig att hårt arbete och stor möda krävdes för att samla ihop tillräckligt med honung för en bryggd.

Om Mölska

Mölska är den dryck som många felaktigt förknippar med mjöd. Mölska är ett skummande mjöd-öl som är bryggt på malt, humle/pors och en stor andel honung. Denna dryck var troligen vanligt förekommande bland allmogen under vikingatid och medeltid eftersom korn, som används till att framställa malt, var en billigare och mer lättåtkomlig råvara än honung.