Warning: Undefined array key "REQUEST_SCHEME" in /storage/content/06/199506/suttungsbryggeri.se/public_html/.cm4all/include/BrowserRequest.php on line 33 Äkta Mjöd från Uppland - HISTORIA
 

Historia

"Enligt den fornnordiska sägnen bryggdes det så kallade "Skaldemjödet" av de två dvärgarna Galar och Fjalar. Jätten Suttungs far och mor hade en gång blivit dödade av de två dvärgarna. En dag kom Suttung för att hämnas sin mor och sin fars banemän och de två dvärgarna blev då rädda för sina liv. Dvärgarna erbjöd Suttung det eftertraktade skaldemjödet i gengäld mot att han skonade deras liv. Suttung godtog dvärgarnas erbjudande och mjödet förvarades sedan djupt ner i berget Hnitberg där hans dotter Gunnlöd vakade över det. 

Genom hörsägen hade asaguden Oden hört talats om det mytomspunna mjödet. Han ville gärna ta del av det beryktade skaldemjödet, så han begav sig iväg till jätten Suttung för att få ta del av det.


De två kom överens om att Oden skulle hjälpa Suttungs bror Bauge med hans gård under en tid och att han i gengäld skulle få tre klunkar av Suttungs mjöd. Oden tackade ja till erbjudandet och utförde under en hel sommar nio drängars arbete åt Bauge. Efter att han utfört arbetet som lovat krävde Oden sin utlovade del av mjödet. Suttung hade dock inga planer alls på att ge bort sitt mjöd till Oden!
 

Eftersom Oden hade varit hjälpsam och hållt sitt löfte mot Bauge, hjälpte Bauge Oden att göra ett hål i berget Hnitberg där han kunde krypa in efter att ha förvandlat sig till en orm.
Inne i berget förvandlade sig Oden till människoskepnad igen och stötte där på Suttungs dotter Gunnlöd som ju vakade över mjödet.
 

Oden förförde Gunnlöd och tillbringade tre nätter med henne och hon blev så förälskad i honom att hon till slut lät Oden få de tre klunkar av Suttungs mjöd som han blivit lovad. Oden drack då inte bara tre klunkar, utan drack istället upp allt mjöd och for snabbt iväg från berget i form av en örn. Suttung blev ursinnig när han såg detta och förvandlade sig även han till en örn och jagade efter Oden för att ta tillbaka det värdefulla mjödet. Under flykten tillbaka till Idavallen utkämpades en strid i luften mellan Suttung och Oden och under tumultet tappade Oden lite av mjödet över Midgård där människorna bor, men resten lämnades till Asarna i Asgård.". 

Suttungs Bryggeri är på jakt efter att återskapa detta skaldemjöd. Kanske har vi lyckats?

Bakgrund

År 2007 bryggdes mitt första mjöd efter att jag och en nära vän blivit alltmer intresserade av vikingatid och nordisk mytologi. Äkta mjöd var svårt att få tag på eller saknades helt hos de flesta restauranger, krogar och på systembolagets hyllor. Därför blev jag helt enkelt tvungen att brygga mitt eget mjöd om jag skulle få en chans avnjuta den ädla drycken. 

Mjödet som bryggdes då blev en enkel blandning av honung, jäst och vatten och resultatet blev minst sagt mediokert. Intresset för mjöd fortsatte dock att växa och nya honungssorter, jästsorter, olika vattentyper och proportioner prövades med åren för att hitta den perfekta kombinationen av sötma, alkoholstyrka och honungssmak.

Under min studietid utbildade jag mig i molekylär biologi och mikrobiologi, något som har hjälpt mig att förbättra kvalitén i bryggningen. Under 2012 fann jag till sist det rätta receptet och den rätta processen som kom att resultera i "Suttungs Mjöd". Mjödet blev ett mycket populärt inslag bland vänner och bekanta och idén att starta att företag med fokus på just mjöd kläcktes. 

Tröskeln att gå från en hobby till att börja brygga på professionell nivå tycktes till en början vara omöjlig att övervinna. Leverantörer skulle kontaktas, lagar skulle tydas, myndigheter kontaktas och en lämplig lokal skulle hittas. Allt skulle klaffa. Under 2014 lyckades jag dock få kontakt med det eminenta mikrobryggeriet "Jackdaw Brewery" i Uppsala som kunde erbjuda mig en plats i deras lokaler och detta gjorde det möjligt för mig att äntligen starta upp Suttungs Bryggeri. Företaget etablerades 2015 och den första batchen av Suttungs Mjöd släpptes under hösten samma år.